top of page

Studieplan

Hoe ziet mijn blauwdruk eruit voor de komende tijd?

Schermafbeelding 2021-05-18 om 10.26_edi

In mijn aard ben ik een maker. Een maker van beeldend werk, maar ook een ontwerper van nieuwe mogelijkheden en/ of oplossingen. Ik zie in elke tegenslag een uitdaging. Als het even moeilijk wordt zoals een expositie die online getoond moet worden, dan begint het bij mij te kriebelen. Ik maak vanuit mezelf. Ik maak vanuit de dingen die mij aangrijpen, waar ik warm, boos of blij van word.

Een metafoor die Willem Jan gebruikte om mijn huidige rol uit te leggen was ‘het vanille chocolade ijsje’. Ik ben vanille. Vanille wordt omschreven als een maker die van binnen naar buiten ontwerpt. Chocola is een ontwerper die dienend makerschap inzet en dus voor de ander ontwerpt. De chocola mag binnen deze opleiding aan het ijsje toegevoegd worden, om het ijsje nog lekkerder te maken. Op deze manier zal ik mijn makerschap nog meer in kunnen zetten om impact te creëren op mijn doelgroep. Ook zal ik op deze manier het ontwerp dat ik maak meetbaar kunnen maken en zal ik die impact daadwerkelijk kunnen meten. Dit wil ik dan ook gaan leren binnen de opleiding.

Ik merk dat ik het fijn vind om te starten vanuit mezelf. Dit ga ik dan ook de komende tijd doen. Ik ga maken, creëren en scheppen om vanuit daar om me heen te gaan kijken en te testen op de doelgroep. Ik ga dus de komende tijd starten met autobiografisch onderzoek.

Maar wie is die doelgroep en in welke omgeving wil ik dit gaan doen? Ik voel me altijd erg verbonden tot jongeren. Vooral de vorming van jong volwassenen en waar ze allemaal tegenaanlopen vind ik erg interessant. Dit voornamelijk binnen het onderwerp: social media. Hoe gaan jongeren van mijn leeftijd (20-25 jaar) hiermee om? Zijn veel jongeren verslaafd? En hoe komen ze dan van deze verslaving af? Wat zijn de goede kanten van social media? Dit is een thema dat ik wil gaan onderzoeken. Een ander thema dat ik wil gaan onderzoeken is het thema van onderwijsvernieuwing op de HKU. Ik mag mee ontwerpen aan een nieuwe manier van beoordelen op de opleiding Fine Art & Design in Education. Ik ga daar leeruitkomsten visueel uitwerken.

Dit zijn twee bollen waar ik me mee bezig wil houden, maar waar komen deze bollen elkaar tegen? Wat zijn de punten die bij de twee projecten overeen komen? Voor nu heb ik deze punten geformuleerd, maar ook dit wil ik de komende periode gaan onderzoeken en ervaren.

1.  Vorming van jongeren

2.  De doelgroep van mijn leeftijd (20-25 jaar)

3.  Verbeteren van omstandigheden rondom jongeren

4.  Problemen die bij jongeren spelen aanpakken

5.  Onderwijs/opvoeding

6.  Plekken waar jongeren elkaar tegenkomen

zoals buurthuis, sportclub, school enzovoort. 

 

Mijn huidige positie in het social media project is dat ik dus ga starten bij mezelf en een autobiografisch onderzoek ga doen. Mijn positie in het leeruitkomsten project is ook heel helder. Ik heb een opdrachtgever en dat is de HKU (opleiding fine art & design in education) en zij willen dat ik meedenk over de vorm van de leeruitkomsten. Hoe deze er visueel uit gaan zien, maar ook inhoudelijk willen ze dat ik ga onderzoeken waar studenten tegenaan lopen. Mijn positie is dus dat ik ben ingeschakeld als (visueel) ontwerper van het project, maar ook onderzoeker. Je zou dus kunnen spreken van een rol als ontwerpend onderzoeker. (Dit is een stukje van het chocolade ijsje, waarin ik een opdracht krijg en voor de ander ga ontwerpen. Ik ben erg benieuwd hoe ik dit ga ervaren. 

Ik hoop dat ik binnen deze opleiding vooral dat tussengebied tussen die twee bollen kan gaan ontdekken. Wat is precies hetgeen waar ik goed in ben? Waar mijn hart sneller van gaat kloppen? En hoe kan ik autobiografisch onderzoek, waar ik zo graag mee start omzetten tot een ontwerp dat helpend kan zijn voor andere. Ook merk ik dat mijn professionele netwerk nog erg gekaderd is. Namelijk; De kunst educatie sector (omgeving Utrecht). Dit is dus ongeveer mijn kader:

-        Middelbare scholen

-        Basisscholen

-        HKU (Beeldende Kunst & Creative Transformation)

-        Expositie ruimtes

-        Musea

-        Kunstenaar bijeenkomsten

-        Kunst festivals

-        Kunst initiatief 

Ook deze sector en discipline wil ik verder onderzoeken. Wil ik deze uitbreiden of voel ik mezelf heel goed en fijn bij deze sector? Kan ik deze sector combineren met een andere sector? Dit zijn vragen die ik wil gaan onderzoeken en ik hoop ook door samenwerkingen aan te gaan met medestudenten( die in een andere sector actief zijn) dit te gaan onderzoeken. Voor de komende weken heb ik projecten geformuleerd die binnen dit kader passen, zodat ik kan onderzoeken hoe dit bevalt. Na deze periode zou ik misschien een project met een medestudent aan willen gaan, om te ontdekken of ik mijn netwerk wil verbreden en ik mijn kwaliteiten ook op andere gebieden kan inzetten.

Hoe de projecten er precies uit gaan zien en wat mijn planning daarvoor is zal ik per project beschrijven. Klik op de menu button en ga naar de twee projecten toe.

Tot slot ga ik al mijn bevindingen en inzichten documenteren op een website, zodat ik er altijd op terug kan kijken en voor mijn begeleiders ook goed inzichtelijk is wat ik precies aan het doen ben. 

bottom of page