top of page

Leeruitkomsten 

Bijeenkomst 1
IMG_2519
IMG_2526_edited
IMG_2523
IMG_2522_edited
IMG_2521_edited
IMG_2520_edited
IMG_2525_edited
IMG_2527
IMG_2524

Het belangrijkste van de eerste meeting was dromen. Wat willen we en wat kunnen we toevoegen. Dit hebben we met een kerngroep opgeschreven. 

​

Toen hebben we een plan gemaakt voor de volgende stappen. De belangrijkste inzichten hierin waren: 

- We gaan om de 2 weken afspreken

- Ik ga een agenda maken met wat we elke meeting gaan bespreken. 

- Ik ga verder met mijn onderzoek naar woongroepen en inspirerende onderzoeken voorleggen. 

​

​

Agenda komende weken/ maanden/ jaren: 

​

Wat zijn de focuspunten?

1. Dromen (moodboards maken) Oktober

2. Wat kunnen wij bieden? (Als groep en als individu) Hoe maken wij de wereld een stukje mooier? Oktober

3. Wat kunnen we leren van andere? (Nina) November 

4. Waar kunnen we tegenaan lopen? (Financieel etc.) November

5. Wie kunnen we erbij betrekken?  December

6. .........

​

​

​

​

Boek wonen in de 21ste eeuw

Inzichten/citaten:

​

"Probeer goeie mensen aardige en gemotiveerde medebewoners, koplopers, professionals en andere belanghebbenden bij elkaar te brengen. een licht georganiseerde gemeenschap te vormen, de wensen te inventariseren en al werkend te kijken wat haalbaar is. "

​

" Gaan we een Utopia maken en maken nieuwe woonvormen deel uit van deze verandering? Nee we maken een WEtopia. Wij gemeenschappen ontstaan wanneer de deelnemers intersses en waarden delen, een oprecht en feitelijk wij gevoel uitdragen en zich van andreen kunnen afscheiden. Dit vraagt een engagement van eenieder die deel uitmaakt van het collectief. Ieder lid moet zich afvragen hoeveel geld, tijd en moeite hij in het collectief wilt steken. Dat resulteert in een WEtopia van mensen waarbij sprake is van delen, sociale cohesie, openheid en solidariteit. een samenleving waarin mensen hun vragen, zorgen en wensen met anderen kunnen delen. 

​

We hebben ook nog andere utopia's:

-YOUtopia

- OURtopia

- ECOtopia

- MEtopia 

​

​

​

Een swomp staat voor Slimme

Woonwagenbewoners Op Mooie Plekjes

​

​

​

IMG_2543.JPG
Bron van Trix: Hof van Cartesius 

https://efro-wsk.nl/film-circulaire-nieuwbouw-de-kracht-van-collectief/

https://www.hofvancartesius.nl/verhuur/

​

Samen aan de slag in circulaire nieuwbouw, waarom en hoe? Maak kennis met coöperatie Het Hof van Cartesius, waar jonge ondernemers samen een groene werkplek van gebruikte materialen bouwen en onderhouden. 

​

​

Schermafbeelding 2021-10-04 om 15.05.47.png

Vanaf hier leeruitkomsten project
 

Project leeruitkomsten Fine Art & Design in Education

​

​

​

Dit leeruitkomsten project speelt zich af op mijn vorige opleiding: Fine Art & Design in Education. Toen ik vorig jaar afstudeerde heb ik mee gedaan als proefpersoon voor het leeruitkomsten traject. De opleiding heeft ervoor gekozen om te gaan testen met leeruitkomsten, in plaats van competenties. Zo hoopt de opleiding flexibeler onderwijs te kunnen bieden. Ook de student zou meer regie over de studie kunnen krijgen. Dit willen ze gaan inzetten, omdat veel studenten ertegenaan liepen dat ze soms dubbel werk aan het doen waren. Zo had een student bijvoorbeeld al een stage gelopen op een vorige opleiding en daar de competenties gehaald, maar dan moest het op deze opleiding weer. Als een student dit aan zou kunnen tonen met leeruitkomsten zou de student de tijd dus op een andere manier kunnen indelen.

​

Dit klinkt allemaal heel mooi, maar zo ver zijn ze nog niet. Het probleem is vooral dat het leeruitkomsten document 13 pagina’s vol tekst is en je te maken hebt met studenten die visueel zijn ingesteld. Dit werkt dus niet samen. Uit de eerste feedback sessie kwam dat dit erg moeilijk was voor studenten en we willen de leeruitkomsten dus aanpassen: De leeruitkomsten moeten worden verminderd van 9 leeruitkomsten tot maximaal 5 en het moet er visueel sterk en aantrekkelijk uitzien. Waardoor het helderder gaan worden voor de student.

​

​

Nov 2021

Nov - Dec 2021

Dec 2021- Jan 2022

Taken/Planning

(Regisserend ontwerpen) Ik ga starten met een gesprek met studenten die nu met de leeruitkomsten werken. Ik wil vragen naar waar ze precies tegenaan lopen, wat goed gaat en hoe ze de leeruitkomsten er visueel uit willen laten zien. Ook wil ik met docenten in gesprek over hoe zij de leeruitkomsten ervaren en hoe het is om een student op deze manier te beoordelen.

(Ontwerpend onderzoeken)Vervolgens zal ik deze uitkomsten verwerken tot een klein verslag en voorleggen aan de studieleider en onderwijsvernieuwer vanuit de hku.

(Ontwerpend onderzoeken/ Trans disciplinair verbinden) Dan wil ik samen met studenten gaan ontwerpen. Ontwerpen aan een leeruitkomsten pakket dat visueel helder is en beter te begrijpen.

Jan 2022- Feb 2022

Na de testperiode 2022

Na de testperiode 2022

2022-2023

(Trans disciplinair verbinden)Dit nieuwe leeruitkomsten pakket wil ik/willen wij vervolgens voorleggen aan de studieleider en onderwijsvernieuwer en dit willen we gaan testen bij docenten en studenten.

(Kritische reflectie) Als het nieuwe pakket getest is zal ik aanpassingen maken op de feedback die we terug krijgen en een nieuw ontwerp maken. – Dit zal zo een paar keer doorgaan.

(Impactvol vernieuwen) Tot we het resultaat hebben met een leeruitkomsten pakket dat werkt voor alle studenten, docenten en begeleiders. Dit leeruitkomsten pakket zal moeten voldoen aan het feit dat de student meer regie over het studieloopbaan traject heeft. Dit moeten we dus continu in ons achterhoofd houden. 

(Impactvol vernieuwen) Ik wil waarschijnlijk verder als professional in leeruitkomsten. Ik weet dat ze op de PABO ook bezig zijn met het omschakelen naar leeruitkomsten en ik hoop dat ik daar ook een onderdeel in kan spelen met mijn ervaring.

Zoals je kan zien denk ik dat ik de komende 10 weken tot stap 3 of 4 ga komen. Het heeft namelijk tijd nodig om het pakket te testen. Ook ben ik erg afhankelijk van het tempo van de HKU en hoe snel zij ermee aan de slag willen gaan. Wel wil ik de komende weken zelf gaan pakken om informatie/ feedback te verzamelen en de eerste stappen te gaan zetten naar een nieuw ontwerp.

​

Probleemstelling Leeruitkomsten traject:

Wat kunnen we doen om de leeruitkomsten van de opleiding Fine Art & Design in Education 'behapbaar' te maken voor de student? En hoe ziet dit er concreet/visueel uit?

​

​

Gesprek 25 november

25 november heb ik een gesprek gehad met Myrthe. Myrthe is de studieleider van Fine Art en Design in Education. We hebben verwachtingen naar elkaar uitgesproken en gekeken naar wat mijn taken gaan zijn voor de komende weken. Ik heb aangegeven dat ik ook buiten onze bijeenkomsten met dit project aan de slag wil. Myrthe was hier erg enthousiast over. Planning komende tijd:

​

25 November gesprek Myrthe

2 December werkvorm ontwikkelen leeruitkomsten

3 December eerste try-out werkvorm 

6 December Reflecteren op eerste try-out 

7 December Klassenvertegenwoordigers contacteren over gesprek leeruitkomsten

13 December Leeruitkomsten werkvorm aanpassen + Inzichten tot nu toe inzichtelijk maken

20 December werken met myrthe aan leeruitkomsten en resultaten delen

Werkvorm 3 december

Voorbereiding
IMG_3848_edited.jpg
IMG_3849_edited.jpg
Uitvoering
IMG_3835.HEIC
IMG_3841.HEIC
IMG_3855.HEIC
IMG_3853.HEIC
IMG_3843.HEIC
IMG_3842.HEIC
IMG_3837.HEIC
IMG_3839.HEIC
IMG_3846.HEIC
IMG_3845.HEIC
IMG_3844.HEIC
IMG_3840.HEIC

Reflectie

Achteraf heb ik gevraagd wat de studenten ervaarde tijdens het doen van deze oefening. Dit waren de uitkomsten van dat gesprek. 

​

- Het werkt fijn om de leeruitkomst te leren kennen door hem visueel te maken.

- Veel en moeilijke tekst zit in de leeruikomsten, maar door deze manier kan je het visueel maken.

- Evert: Voor tekstuele mensen maakt dit het misschien alleen nog maar ingewikkelder

- Kan je ook eerst de tekst eigen maken en daarna een beeld eraan koppelen?

- Nu is de vorm op papier, maar kan je ook andere media inzetten? 

​

Zelf merkte ik dat ik de opdracht nog niet heel helder kon uitleggen en dat het dus lastig was voor sommige om van start te gaan. Het woord avatar gebruikte ik niet en ik denk dat het belangrijk is om dit woord wel te gebruiken.

​

Verder merkte ik na het doen van de opdracht dat ik wel degelijk de leeruitkomsten beter begreep en dat ik dit beeld misschien wel terug breng in mijn hoofd als ik een bepaalde rol moet aannemen. 

​

Het zal niet de tekst kunnen vervangen, maar wel een opdracht kunnen zijn voor studenten om de leeruitkomsten toe te eigenen. 

Gesprek klassenvertegenwoordigers over leeruitkomsten

  1. Hoe vinden jullie het werken met leeruitkomsten?

Lastig. Onduidelijk welke leeruitkomsten wie moet aantonen. Heel veel tekst en kost veel tijd om doorheen te komen. Vooral op stage toegepast. Te weinig kaders en te vrij soms. Afvinklijst is soms toch wel fijn.

 

  1. Wat leveren de leeruitkomsten als voordeel op binnen jullie leerproces?

Meer mogelijkheid je eigen pad te kiezen, waar ligt voor jou de leerbehoefte. Voor mij een soort tussendoorcheck (wat doe ik en waar willen ze me hebben). Dit is natuurlijk een persoonlijk antwoord - Ik heb zelf op de studie illustratie (HKU) ook met competities gewerkt en ik ervaar zowel met de competenties als de leeruitkomsten vrijheid met wat mijn eigen leerbehoefte bepalen. Wel zou je bij de leeruitkomsten moeten kunnen bewijzen als je iets kan. Voor mij is dat bewijzen tot nu toe heel vaag en niet duidelijk wanneer iets goed is

 

  1. Wat vinden jullie het grootste nadeel van het werken met leeruitkomsten?

vaagheid over aantonen (net al besproken). vaagheid over aantonen (net al besproken) Dat het bewijs wat we moeten leveren heel vaag is (wanneer heb je het gehaald? Wat is een goed bewijs? Wanneer is je bewijs compleet?)

 

  1. Wat zou ervoor zorgen dat je de leeruitkomsten beter begrijpt? Bijvoorbeeld begeleiding, betere uitleg, illustraties etc.

Het concept leeruitkomst wordt mijn inziens helder uitgelegd. Ik denk dat een totale invulling van alle mogelijkheden niet nodig is.

Een simpele illustratie met hier sta je, hier moet je heen en welke stappen zet je om daar te komen... Kan helpen

(Ik zie een soort pad met een aantal afslagen ofzo voor me)

Betere begeleiding: Vaker feedback op je stageblog

 

Het concept leeruitkomst wordt mijn inziens helder uitgelegd. Ik denk dat een totale invulling van alle mogelijkheden niet nodig is.

Een simpele illustratie met hier sta je, hier moet je heen en welke stappen zet je om daar te komen... Kan helpen

(Ik zie een soort pad met een aantal afslagen ofzo voor me) (Zelf snap ik het tekstueel wel en vind ik het niet veel tekst/ Vanuit mijn klas hoor ik wel andere verhalen)

 

Betere begeleiding: Vaker feedback op je stageblog

 

Idd en een goede rubric (oid) wanneer zaken onvoldoende/voldoende zijn

Geen dubbele info. Narratief is overbodig of alleen narratief.

Misschien soort infographic gebruiken? Minder tekst iig

 Te veel aan voorbeelden wordt verwarrend

 

 

 

  1. Als de leeruitkomsten niet talig maar visueel zouden zijn, hoe zouden ze er dan uitzien?

Schemas maken. Route/pad die je doorloopt, rubric, infographics.

Verder sturen naar klasgenoten om ze dit te laten uitwerken.

bottom of page