Coach gesprekken
Gesprek 1
Impact
- Wat houdt dit woord in?
- Hoe kan ik mijn kwaliteiten aan dit woord verbinden?
- Hoe kan ik dit woord zichtbaar tastbaar en meetbaar maken.
- Gaat dit woord over het zichtbaar maken?
- Wat is mijn impact?
- Waar ben ik trots op?
​
Kookpotten
1. Wat neem ik mee uit het verleden?
2. Impact
3. Kwaliteiten en valkuilen
4 Waar maak ik het verschil?
5 Waar wind ik me over op?
​
Wat is impact? Bron https://decorrespondent.nl/4183/het-toverwoord-van-deze-tijd-is-impact-maar-wat-betekent-het/139373377-cc1962be
" Impact is dus niet het gevolg van de ontsluiting van kennis, meer dan de uitkomst van een samenwerking tussen kunstenaars en niet-kunstenaars, en gecompliceerder dan de resultaten van een maatschappelijke onderneming. Het is niet meetbaar, automatisch positief en we definiëren het het best aan de hand van veronderstelde oorzaken, te weten: samenwerking, ontsluiting en goede bedoelingen.
‘In Hilversum wordt bijna alles afgelezen aan kijkcijfers, dat is een beetje een ziekte hier,’ zegt ook NPO2-netmanager Gijs van Beuzekom. ‘Maar bij NPO2 programmeren we vaak voor heel specifieke doelgroepen en minderheden, en dan zeggen kijkcijfers alleen niet zoveel.’ Op zoek naar een term die ‘meer complexiteit’ in zich had, die paste bij de vele manieren waarop een programma ‘iets teweeg kan brengen’ bij kijkers en in de samenleving, kwam hij uiteindelijk uit bij ‘impact.’ Afgelopen zomer, bij de aftrap van het nieuwe seizoen, kondigde hij aan dat ‘impact’ het nieuwe speerpunt van NPO2 zou worden.
Als voorbeelden noemt Van Beuzekom de Teevenaffaire, aan het licht gebracht door Nieuwsuur, maar ook een schrijfwedstrijd die zijn zender samen met Radio 4 uitschreef rondom de Boekenweek en waar in korte tijd 1.300 inzendingen op kwamen en de ‘meet-ups’ die het programma Tegenlicht door het hele land organiseert. Impact is in deze voorbeelden geen komeet, maar een steen die rimpels in de vijver maakt: soms grote rimpels, soms kleine, maar allemaal lopen ze langer door dan de duur van de uitzending. En ook hier wordt impact veroorzaakt door buiten de grenzen van het eigen domein te treden: ‘Lange tijd hebben we alleen maar gezonden, nu willen we de kijker ook uitnodigen om mee te praten en mee te doen, daardoor creëer je impact,’ aldus Van Beuzekom.
​
Hoe weet je dan of je impact hebt?
Wie het over ‘impact’ heeft, praat dus vooral over wat eraan vooraf zou moeten gaan: het is ‘een positieve bijdrage leveren’ of voor ‘positieve verandering zorgen,’ maar dan wel op een specifieke manier. Namelijk door samen te werken buiten de ivoren toren en voorbij de grenzen van het televisiescherm: door oude silo’s te doorbreken.
Hoe de impact die daarvan het gevolg is er dan precies uitziet, blijkt lastiger te benoemen: in een rapport Lees het rapport ‘Cultuur Herwaarderen’ van de WRR hier terug.over de culturele sector stelde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid vorig jaar in elk geval dat de culturele sector niet in dienst zou moeten staan ‘van andere beleidsterreinen’ maar zelfstandig aandacht moet krijgen, onder meer omdat ‘er weinig hard bewijs [is] dat cultuur aan deze beleidsterreinen een bijdrage kan leveren.’
Op de vraag hoe de maatschappelijke impact van wetenschap gemeten wordt, antwoordt Barend van der Meulen simpelweg: ‘niet,’ en de zoektocht naar mechanismen om de maatschappelijke impact van ontwikkelingssamenwerking of ondernemingen te meten lijkt vooralsnog ook weinig op te leveren. Lastig te definiëren en lastig te meten, wanneer we het erover hebben spreken we meestal over de randverschijnselen, en het is tegelijkertijd ontzettend belangrijk en gewild: eigenlijk, zegt Van der Meulen, is impact ‘net als de liefde.’
​
​
Is impact dan beter te meten wanneer een kunstwerk interactief is?
​
Eigen woongroep opzetten
MCC IMPACT
- Docu
- Spel
- Toolbox
- Online
- Zichtbaar maken en overdragen
Woonsysteem veranderen
Voorbereiding gesprek 2
​
Muur aanvullen
​
Reflectie afgelopen weken.
- Wat is er aan de hand?
- Wat gaat goed?
- Wat kan beter?
- Waar heb ik hulp bij nodig?
​
Ik merk dat ik de afgelopen weken lekker bezig ben geweest. Ik heb veel bronnen verzameld, ik ben me aan het inlezen in het probleem, ik heb mijn eerste meetings gehad met betrokkenen voor de wooncommunity en ik ben me weer aan het laten inspireren door andere makers.
​
Wel ben ik erg onzeker over wat ik nou wil. Ik vind het moeilijk om mijn aandacht te verdelen. Ga ik verder met het wooncommunity project? Of ga ik weer maken en wil ik als maker IMPACT maken? Hoe maak ik dan impact als maker? Hoe zorg ik ervoor dat het zichtbaar wordt die impact? Dit lijkt me allemaal erg lastig. Door deze vele vragen en onzekerheid merk ik dat ik nog wel eens vastloop.
​
Alles bijhouden op deze website vind ik fijn werken. Zo hou ik overzicht en heb ik alles op 1 plek staan. Wel merk ik dat ik het lastig vind dat ik geen atelier meer heb. Ik hou van dingen ophangen plakken in contact zijn met andere. Elke keer als ik nu in de gezamenlijke ruimte zat was er les en werd ik weggestuurd. Dit vind ik jammer. Een voornemen is om meer met klasgenoten af te spreken op school en samen fysiek bezig te gaan. Ik denk dat ik hier meer uit haal.
​
Ook de lessen vind ik soms moeilijk te begrijpen. Ik ben echt een maker en vind het soms lastig om designprincipes aan mijn eigen makerschap te koppelen. Wel krijg ik veel inzichten in wat mijn kwaliteiten zijn en waar ik tegenaan loop.
​
​
Gesprek 2
- Wat is je missie/ droom?
- Waar ga je van glinsteren?
- Wat is je doelgroep? - Wat is de behoefte van die doelgroep? - Op welke plek zit de doelgroep? Hoe voel jij je op die plek? Welke mensen werken met die doelgroep? Welke organisaties/Stakeholders werken met die doelgroep?
Contact maken, luisteren en de matchmaking zoeken.
​
DE WERELD GEEFT JE DE OPDRACHT
​
Week expedities: Elke week een nieuwe doelgroep onderzoeken
- Wat past bij mij?
- Waar krijg ik energie van?
- Wat voor terugkoppeling maakt mij blij?
- Waar wind ik mij over op?
​
PLEKKEN
WEL PLEK ----- NIET PLEK
WEL DOELGROEP-----NIET DOELGROEP
​
Waar zit mijn energie en waar zit de energie in de buitenwereld?--- Europese commissie
​
​
ja plek
Product afleveren voor middelbaar school onderwijs
Welke plekken wil ik gaan onderzoeken?
​
- Onderwijs
- Alternatieve vormen van wonen/ werken
- Digitale wereld
- Schoolsysteem
- Regering
- Kantoor
- Buurthuis
​
Nee plek
Voor de klas staan in middelbaar school onderwijs.
​
ja groep
Nee groep
Welke groepen wil ik gaan onderzoeken?
​
- Jong volwassenen met een identiteitscrisis
- Jong volwassenen met een burn-out/overspannen
-
​
Voorbereiding gesprek 3
Week 1 ben ik begonnen met een doelgroep uitsluiten. De oudere doelgroep. Ik ben bij het verzorgingstehuis van mijn oma geweest en merkte al snel dat dit niet de plek en de doelgroep voor mij was.
​
Week 2 ben ik de jongeren doelgroep gaan onderzoeken met een telefoonverslaving door de mini master. Dit heb ik in week 3 doorgezet. Ik heb mezelf onderzocht met een telefoonverslaving en heb mensen in de klas gevraagd die hier mee kampen om mijn product te checken. Bij deze doelgroep voelde ik al snel iets.
​
Ik ben erg druk geweest met de hku awards en het opbouwen van mijn expositie dat ik niet meer doelgroepen heb onderzocht. Ik merk dat het op dit moment ook niet iets is waar ik behoefte aan heb. Ik heb behoefte aan MAKEN. Tijdens de mini master merkte ik dit zo zo zo erg.
​
Tijdens de les van Imara had ze het over vanuit jezelf maken.
Autobiografisch onderzoek. Jezelf als onderzoeksmethode. En hier vervolgens een doelgroep aan koppelen. Ik wil daarin wel een onderwerp hanteren. Een onderwerp dat mij raakt en deze verder onderzoeken door te maken. Daarna wil ik er de doelgroep aan koppelen. Dit zal waarschijnlijk de jongeren doelgroep zijn die veel met digitale media te maken krijgen.
Ik wil beginnen met deze opdracht die we van imara hebben gekregen en tegelijkertijd maken in het onderwerp.
Als ik in verbinding sta met alles en iedereen: Door wie ben ik gevormd / van wie heb ik geleerd en waar ben ik dankbaar voor?
Schrijf je eigen boek 1 kijk naar alleen mensen of uitgebreider; flora fauna en kosmos.
17 alinea’s
​
Ik hoop dat ik zo een beetje houvast heb en dat ik vanuit mijn autobiografisch onderzoek kan uitbouwen.
​
Ik merkte dat ik de afgelopen weken erg twijfel over of de opleiding iets voor mij is. Ik heb zo geleerd om vanuit mezelf te maken en vind het lastig om dit nu voor de ander te doen. Maar kan je ook vanuit jezelf maken en hier vervolgens een belangrijk vraagstuk aan koppelen en het vanuit daar uitbouwen. Is dit ook een optie binnen de opleiding? krijg ik dan wel met stakeholders te maken? Dit is iets wat ik in dit gesprek wil bespreken.
​
​
Gesprek 3
Valkuilen:
1. Vanille(fine art) van binnen naar buiten chocola (ontwerpers die een dienend makerschap hebben) gesprek: Creativiteit verbinden met iemand. Vanille binnenkant: uitzoomen van de vraag die je krijgen van een opdrachtgever. Ze staan niet tegenover elkaar. We proberen er een ijsje van te maken.
Probeer je kunde te verbinden met de ander.
2. Je verzint iets waar de ander misschien behoefte aan heeft. Risico is dat je iets maakt waar de ander geen behoefte aan heeft.
Eerste versie is een ruw prototype. Testen en door.
Beperkingen zijn fijn. Bijvoorbeeld alles online maken. Doelgroep kiezen. Tot die tijd ga ik dit doen en dan kan ik weer iets anders gaan doen. Focus is leeruitkomsten verzamelen en geen project verzinnen. : Leeruitkomsten project fine art & design in education.
Beeldend Werk: Online wereld verbinden met muchrooms
Waar raken ze elkaar: Dezelfde doelgroep, kwaliteit van leven/ ervaring. Welke negatieve effecten wil je aan de onderwijskant weghalen. Negatieve elimineren. Het middelste is een propositie. Een goed gestructureerde verzameling van een opvatting. Ze moeten weten waar ik voor sta en wat ik kan.
Ik ben goed in voor mijn generatie verbeteren van onderwijs etc…
Geld van de overheid/subsidies = stakeholders
Plan van aanpak:
Maken!
Waar zit het probleem?
Wat is de middelste bol?
Leven bouwen aan een propositie= Herkenbare profilering, Levensidentiteit. Organisch ding.
Ijsfontijn
In te leven in de ander door op die stoel te zitten.
Ik kan… ik wil kunnen.. In het balletjes zetten.
Ik denk dat ik het ook kan…
Ik denk dat ik het moet zoeken in echt onderwijs…
Ik denk omzetten naar ik kan als je dat gevoel goed zit.
Boven die balletjes.
Dingen die het onderwijs belemmeren.
Als een veulen de wei in.
Ik denk dat ik me opwind over de scheve
Onderwijs en vorming vorming is breder.
Gesprek 4
Ik ben een autonoom maker en educator. Dat is mijn achtergrond.
Ik maak vanuit mezelf.
Wat gebeurt er als ik ga maken ten dienste van de ander die niet gehoord wordt?
Wat gebeurt er als ik me ga verhouden tot de ander en dan werk ga maken?
Je maakt het dan voor hen dus ga met de ander in gesprek.
Ik wil jou leren kennen zonder doel. Jou=de doelgroep
Ik wil met jou in gesprek over het schoonheidsideaal
Dit wil ik doen door hier een beeld aan te koppelen. Een beeld dat jij zelf gaat vormgeven.
Deze verschillende beelden wil ik vervolgens toe-eigenen. Hoe kunnen we hier samen een werk van maken?
Dit is wat ik komende tijd ga aanpakken. Hier wil ik een plan voor maken op 17 december
Wat verder in het gesprek naar voren kwam was dat ik transdisciplinair verbinden lastig vind in dit project. Dit kan pas door bijvoorbeeld de wetenschap erbij te halen.
- Onderzoek naar brein scan technieken: Pubers doen alles voor leeftijdsgenoten laat staan voor 30 miljoen volgers. Wat doet dit precies met het puberbrein?
- Schoolbesturen
- GGD
- Welke organisaties zijn nog meer bezig met het brein van jongeren?
Toen werd de vergelijking gemaakt met de japanse principes.
Wabi Sabi - Vrouwelijke blik op imperfectie
- Japanse esthetiek
- Wat zeldzaam is is waardevol
- Wat niet 'perfect' is is waardevol
Leerdoel: Hoe ziet het schoonheidsideaal er voor deze diverse generatie (15-20) jongeren eruit?
Gesprek 5
Feedback assessment zie pagina. Na aanleiding van het assessment voerden willem jan en ik een gesprek over waar mijn kwaliteiten vandaan komen en waarom ik nooit trots op mezelf ben.
​
Wie is die stem in mijn hoofd die mij zo tegenwerkt. Niet in mijn succes want ik ga harder werken van die stem, maar wel in mijn geluk. Ik wil een charactersheet maken van deze stem. Wie ben jij? Hoe heet jij? Het is belangrijkd at ik dit stukje op ga pakken. Niet alleen voor mij en mijn geluk, maar dit zal de enige manier zijn om dit werk wat ik zo leuk vind vol te houden en er plezier uit te halen.
​
Ook keken we veel naar mijn kwaliteiten. Ik zeg altijd dat ik een sterk reflectief vermogen heb. Dit projecteer ik altijd op mezelf. Maar door mijn gevoelige antene als hoogsensitief persoon kan ik dit ook haarfijn bij andere aanvoelen. Wat gebeurt er als ik dit in een schema zie? Welke kwaliteiten komen daaruit voort. Zo verbeelde willem jan dat:
​