top of page

Aantekeningen per week

Week 3

Vandaag had ik een hele interessante workshop over online lesgeven. Wat ik heb geleerd is dat het belangrijk is om verschillende werkvormen te doen zodat leerlingen erbij blijven. Ik heb met verschillende docenten gesproken en zij vertelde me dat het omzetten van een fysieke naar een online les niet werkt, maar dat je echt moet kijken hoe je het anders kan doen. 

Werkvormen die wij hebben gedaan:

1. Gekleurde blaadjes: voor de camera en stellingen noemen. Als je het ermee eens bent dan blaadje weg en vertel je. Dit was een erg activerende werkvorm. 

2. Vraag stellen: Er werd ons de vraag gesteld waarom ze ervoor gekozen hebben om vandaag aanwezig te zijn en of je een casus uit het online werkveld hebt waar je mee zit. 

3. Speeddates: We werden kort in een duo gezet en je had 2 minuten om even met elkaar te bespreken wat je bijvoorbeeld uit de speeddates hebt gehaald. 

4. Troika advies: Dit was een soort interventie vorm waarin je in break-out rooms werd gezet en 1 persoon een casus inbracht en 2 mensen het gingen oplossen. Het werkte als volgt. 

1. kies casus

2 verdeel de groep

3 stel vragen 

4 casus verteller zet camera uit en andere 'roddelen' om het op te lossen

5 casus verteller geeft terug wat hij of zij ervan heeft geleerd. 

Verder werden er nog meer cursussen gegeven maar daar kon ik niet bij zijn vanwege een les. Ik heb hieronder wel een schermopname gemaakt van de andere cursussen en van de online omgeving waar het werd gehost. Hier heb ik veel inspiratie uit opgedaan en ga ik misschien nog wel even achteraan als ik dit onderzoek doe. 

Ik heb het boek Your online classroom gekocht om te kijken of ik hier inspiratie uit kan halen om voor de workshops/lezingen die gegeven kunnen worden in het online festival. 

Week 4

Deze week heb ik een gesprek gehad met Martijn van Gessel en Job van Nuenen over exposure. Ze hebben me gekoppeld aan twee andere studenten en samen gaan we een soort kernteam vormen die dingen gaat uitproberen voor exposure.​​​​

Week 5

Deze week ben ik begonnen met het literatuuronderzoek over online onderwijs. Ik ben begonnen met het lezen van your online classroom. Dit boek ik gemaakt door de mensen waarvan ik een workshop heb gekregen over online lesgeven. Ik was zo enthousiast dat ik er meer over wilde weten dus heb ik dit boek gekocht. In dit boek staan handige tips om mensen online te activeren. Het lijkt me belangrijk dat wanneer je een binnen een online expositie een lezing/ workshop geeft dat deze de kijker aanspreekt en ervoor zorgt dat de kijker er actief bij blijft. Het is dus de taak van de Educator om dit zorgvuldig aan te pakken en te kijken hoe je zo'n online lezing indeelt. 

Deze week lees ik het boek helemaal door en volgende week zal ik gaan kijken hoe ik de informatie die voor mij het meest waardevol is ga verwerken. 

Week 6

Feedback samenkom moment groep:

Fascinatie voor online; deze tijd is heel gunstig voor jou

Onderzoek is nu nog relevanter dan het al was

Wil je de projectleider zijn van de fysieke expositie?

Er is veel te leren van HKU breed en X, daarbinnen kan je die leidinggevende rol al op je nemen.

Het is belangrijk om een focus te hebben. Door mailen blijf je in een groot netwerk. 
Het is interessant om je echt te richten op de online expositie van ons jaar. 

Els is ook ondersteuner van de exposure, je kunt met haar in gesprek.

Het is waardevol om naast een live expositie een online expsositie te hebben.
Er is behoefte aan een Instagram voor de docentenopleiding. Kun je hier ook een rol in gaan spelen?

Super tof, ook voor alle vierde jaars. Hoe kunnen we ons goed online tonen? Misschien kan je er voor zorgen dat mensen samen een online expo kunnen bekijken? Zodat er dialoog is tussen de bezoekers. 

Spannend plan en heel relevant. Ook voor de toekomst en na de opleiding zijn dit goede skills die je verder gaan helpen.
Mag ik je les bij eliane bijwonen? Lijkt me reuze interessant :)

Wil je een online mogelijkheid creëren voor exposure of vooral ervaring op doen als leider van het project (ook als het fysiek zou zijn)? Ik zou daar mogelijk een keuze in maken. Omdat het zo erg uit een loopt.
Heb je al contact met HKUX?

Literatuur:

-https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-51968-1_15

Week 7

Onderzoeksplan schrijven

Les voorbereid Eliane en gegeven

Reflectie les Eliane:

Het doel van deze les was het uitproberen van nieuwe werkvormen. Deze keer dat je speelt met je webcam. Door deze uit te zetten wanneer je niet praat en aan te zetten wanneer je wel praat probeer ik ze er actief bij te houden. 

Dit experiment werkte goed. Ze waren er aandachtig bij en er ontstonden prachtige gesprekken. Mensen durfde eerder iets te zeggen en het was goed zichtbaar wanneer iemand iets wilde toevoegen aan het gesprek. Zo werd er ook minder snel door elkaar gepraat. Deze werkvorm heb ik uit het boek "your online classroom" De werkvorm heet Vissenkom. Dit is zeker een werkvorm die we in kunnen zetten bij de online exposure om het publiek er aandachtig bij te houden en ze gesprekken te laten voeren. Ik denk alleen niet dat dit met meer dan 20 man lukt, omdat het dan een te grote groep is en niet iedereen aan het woord komt. 

Even wat reacties van de studenten opgesomd:

Ik stelde ze aan het eind van de les de vraag: 'Wat herinner ik me over een jaar nog van deze les?' Deze mochten ze in de chat beantwoorden.

-Beeld aan wanneer je spreekt

-Je scherm opnemen en de discussie en vraagstukken over digitale kunst

-Scherm uit en aanzetten zorgt voor focus voor de sprekers

-Het aan en uitzetten van je beeld als je spreekt

-De oefening met aan en uitzetten als je een stuk tekst voordraagt

-Het beeld van een ingedrukt masker en het aan en uitzetten van je camera op zoom als middel tijdens een les. 

-Dat de docent wilde weten wat ik als ontbijt op had

- Een andere manier van lesgeven via zoom (denk niet dat we die hebben gehad tot nu toe)

- Dat het werkvlak/je computerscherm al veel inspiratie en persoonlijkheid kan laten zien

- Hoe gek je je bekeken voelt als Niemand zijn camera aan heeft staan en alleen jij wel. Waardoor er meer concentratie is. 

- Jezelf voorstellen met je ontbijt.

- Dat je bureaublad echt iets over een persoon kan zeggen. 

Ik was erg blij dat ik deze vraag had gesteld. Hierdoor weet je dat de kern van de les door iedereen anders is opgevat. 

Wat kon ik beter doen? De opdrachten die ik had bedacht werkte erg goed en dat was hetgeen wat dan ook het beste ging. Zodra ik aan het woord was over mijn eigen werk, merkte ik dat ik er erg snel doorheen ging. Ik merkte dat de onzekerheid over mijn werk hier een rol in speelde. Ik zou hier de volgende keer dan ook meer een gesprek over aan willen gaan in plaats van dat ik er snel doorheen ga en dat het dan klaar is. Ik had ze vragen kunnen stellen over mijn werk bijvoorbeeld. Dit is iets wat me achteraf is opgevallen en ik hoop dit de volgende keer anders aan te kunnen pakken. 

Week 8

Gesprekken Esther en Myrthe gehad

Week 9

Nieuwe onderzoeksvraag?

Welke didactische en pedagogische visie hebben wij als klas op de online exposure en hoe maken wij dit zichtbaar voor het publiek? 

Deelvragen

- Hoe formuleer je een visie? Literatuuronderzoek 

- Wat is is het doel dat wij als klas willen behalen met betrekking tot de online exposure. Beschrijvend onderzoek 

- Hoe werken andere kunstinstellingen met de didactiek en pedagogiek binnen online exposeren/online workshops? En wat kunnen we daarvan leren?Veldonderzoek 

- Hoe behalen we onze doelen binnen ons online exposure traject en hoe maken we onze doelen zichtbaar? Ontwerp-onderzoek 

De visie beschrijven. Hoe maken we dit zichtbaar. De educator van exposure. Waar staan we voor en wat willen we bereiken. Terug reflecteren naar didactische en pedagogische keuzes. Verder heb ik deze week een verzameling document gemaakt van alle online exposities en festivals die ik heb bezocht of ken. Deze zal aangevuld worden. Ik heb hem wel alvast in deze onderstaande button gezet.

 

Tot slot heb ik deze week gelezen over de missie visie van een organisatie. En waarom dit zo belangrijk is. In dit onderstaande document wordt in stappen uitgelegd hoe je zo'n missie en visie formuleert. Ik ga hier volgende week mee aan de slag en kijken of ik dit voor onze klas kan formuleren, zodat we hier altijd op terug kunnen vallen. 

 

Week 10

Deze week wil ik verder met het veldonderzoek en deze vraag: Hoe werken andere kunstinstellingen met de didactiek en pedagogiek binnen online exposeren/online workshops? En wat kunnen we daarvan leren?

 

Ik wil verschillende musea, organisaties etc. mailen over hoe ze zit aanpakken en binnen mijn archief kijken of hier iets over op de website te vinden is. 

Gesprek els en job 9 maart:

Voorpagina exposure:​

- Wat is de flow van de gebruiker?

- opzet maken van categorieën en navigatie dit kan ook in photoshop waarin je buttons ontwerpt etc. 

- Dynamische navigatie met bijvoorbeeld een randomiser

- Opmaak met buttons maken voor groenlicht

- Voor volgende week concept uitdenken van de voorpagina voor groenlicht en exposure

- In een Circle iedereen op de pagina gooien

- dynamisch 3d model- blender+unity

- audio fragmenten

- Op projectcampus project aanmaken voor de vragen die er zijn over het platform

- klas informeren over de uitleg filmpjes in het platform 

Feedback met de groep 9 maart:

Nieuwe onderzoeksvraag?

Welke didactische en pedagogische visie hebben wij als klas op de online exposure en hoe maken wij dit zichtbaar voor het publiek? 

Deelvragen

- Hoe formuleer je een visie? Literatuuronderzoek 

- Wat is is het doel dat wij als klas willen behalen met betrekking tot de online exposure. Beschrijvend onderzoek 

- Hoe werken andere kunstinstellingen met de didactiek en pedagogiek binnen online exposeren/online workshops? En wat kunnen we daarvan leren?Veldonderzoek 

- Hoe behalen we onze doelen binnen ons online exposure traject en hoe maken we onze doelen zichtbaar? Ontwerp-onderzoek 

Hierop feedback:

Die woorden pedagogisch en didactisch zijn grote container begrippen. Misschien kan je daar naar kijken. Dit maakt het een lastige hoofdvraag. Misschien heb je ook verschillende visies als klas en kan je dat niet onder 1 document zetten. Moeilijk te behappen je vraag. 

Quincy twijfelt met de woorden pedagogisch didactisch. Omdat de expositie die we gaan organiseren meer een kunsteducatieve expositie is. Dus de nadruk ligt op het kunstgedeelte. Quincy vraagt zich af in hoeverre ik onderzoek kan doen als dit de hoofdvraag is. 

Is de tweede deelvraag niet concreter als hoofdvraag. tuurlijk zit je dan met die doelen en zijn er misschien meerdere doelen etc. Mag dat meerstemmig zijn is er 1 doel of zijn er meerdere doelen. Kan je die vraag niet meer naar voren halen. Wat willen wij als groep bereiken met online kunsteducatie? en hoe maken wij dit zichtbaar? Ik kan gaan nadenken over die meerstemmigheid en hoort het bij dat doel dat het meerstemmig is? Mogen er verschillende visies zijn, maar streven we toch met zijn allen naar ongeveer het zelfde doel? 

Win win situaties opzoeken en dan af en toe je onderzoeksbril opzetten. Soms zit je er met je positionering midden in, maar dan zet je je bril op en ga je erboven hangen en kijken wat er nu precies gebeurt en dit analyseren. 

Hierbij een aantal tips voor online tentoonstellingsbezoek en online kunsteducatie:

https://www.thuismuseum.nl/

Boijmans doet veel online nu ze niet alleen vanwege corona maar ook de verbouwing gesloten zijn:

https://www.boijmans.nl/nieuws...

https://www.boijmans.nl/onderw...

https://www.brigittejansen.com/HandboekOnlineArtMediation.pdf

https://www.boijmans.nl/tentoonstellingen/plan-b

En heel gericht op thuisonderwijs voor VO en PO:

https://www.boijmans.nl/onderw...

en ik vind het programma van het Stedelijk ook interessant:

https://www.stedelijk.nl/nl/st...

En tot slot heeft Mr Motley interessante artikelen hierover, zie bv:

https://www.mistermotley.nl/ar...

https://www.mistermotley.nl/ar...

Week 11

Nieuwe hoofdvraag en deelvragen:

Hoofdvraag: Wat is is het doel dat wij als klas willen behalen met betrekking tot de online (kunsteducatie) (exposure) en hoe maken wij dit zichtbaar voor het publiek?

Deelvragen: 

Hoe selecteer je een algemeen doel voor de gehele klas? Veldonderzoek/praktijkonderzoek 

Hoe maken andere kunstinstellingen hun doelen met betrekking tot kunsteducatie online zichtbaar voor het publiek? Veldonderzoek/literatuuronderzoek 

Hoe behalen we onze doelen binnen ons online exposure traject en hoe maken we onze doelen zichtbaar? Ontwerp onderzoek en in hoe behalen we het zit een stukje coördinatie die ik op me neem. 

Deze week

In kaart brengen wat er online aan educatie is. wat willen wij als klas hierin? deze voor en nadelen voor de inhoud. voorleggen en wij kiezen. In die vorm die we kiezen verdiepen. Dit ga ik deze week onderzoeken. 

Onderdelen museum educatie:

- Lezingen

- Workshop

- Informatieboekjes

- Rondleidingen

- Kunst beschouwen

- Speurtocht

- Rebus

- Performance

- Interactieve activiteiten 

- Informatiebordjes 

- Thuisonderwijs

- College

- Tour guide 

- Educatie-materiaal bij een expositie 

- Spelen

- Nieuwsbrief

- Website 

Week 12

Volgende week: 

Ik wil een mail opstellen over die educatie en met musea en instellingen in gesprek?

Eigen analyse methode ontwikkelen vanuit what makes a Great Exhibition.

Ook begin ik deze week met het ontwerp van het online platform. 

Schetsen:

Schermafbeelding 2021-03-24 om 12.42.41.
Schermafbeelding 2021-03-24 om 12.41.40.
Schermafbeelding 2021-03-24 om 12.41.57.
Schermafbeelding 2021-03-24 om 12.42.12.
Schermafbeelding 2021-03-24 om 12.42.49.
Schermafbeelding 2021-03-24 om 15.23.56.
Schermafbeelding 2021-03-24 om 15.24.15.
Schermafbeelding 2021-03-24 om 15.29.47.

Even een update over mijn projectleiderschap voor de online exposure. Ik merk dat hier erg veel tijd in zit. Deze week werd het wat veel, omdat ik 2 exposure workshops moest voorbereiden en moest verwerken en reflecteren. Ik vind het wel erg leuk om mensen aan. te sturen en mijn eigen kijk op dingen weer te geven. Ik merk alleen wel dat ik soms even het overzicht verlies in wat ik nu precies voor mijn onderzoek moet doen. Daarom ga ik volgende week weer een moment inplannen met Myrthe om eraan te zitten en hopelijk wordt alles dan iets meer helder. 

Mail voor musea etc:

Beste heer/mevrouw,

Laat ik mezelf eerst even voorstellen. Ik ben Nina Eijkhout en ik ben een 4de jaars student van de opleiding docent beeldende kunst. We zijn nu volop bezig met het voorbereiden van onze eindexpositie en ik doe onderzoek naar hoe we online educatie kunnen aanbieden. Nu ben ik bij verschillende musea aan het inventariseren hoe ze dit in deze tijd aanpakken. Mijn vraag is dan ook: Op welke manier verzorgen jullie online educatie voor jullie publiek en hoe is dit tot stand gekomen?  

Ik begrijp dat jullie het druk hebben, maar als u even tijd heeft om mijn vraag te beantwoorden dan zal dat ons erg helpen. 

Ik kijk uit naar uw reactie!

Met vriendelijke groet,

Nina Eijkhout

info@kunstmuseum.nl

info@stedelijk.nl 

info@krollermuller.nl

info@kunsthalrotterdam.nl

info@vanabbemuseum.nl

info@museumvoorlinden.nl

info@bonnefanten.nl

info@mocomuseum.nl

info@depont.nl

Literatuur over leiderschap:

- Drive van Daniel h pink

- De 7 eigenschappen van effectief leiderschap steven kofi

- Why Should Anyone Be Led by You? Nederlandse samenvatting? Highlites etc. 

https://www.youtube.com/watch?v=4WPRaOXJMUs

Onderzoek:

Ik ga alles omgooien. De onderzoeksvraag die ik nu heb laat ik achterwegen. Het heeft me veel achtergrond kennis opgeleverd dit kan ik in gaan zetten in mijn projectleiderschap. 

 

Eventueel hoofd of deelvragen:

Wat is voor mij een goede projectleider?

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen mezelf als kunsteducator en als projectleider?

Wat houdt het woord projectleider voor mij in?

Hoe positioneer ik mezelf als projectleider binnen het exposure project?

Welke skills heeft een projectleider nodig?

Welke rol/rollen neem ik als projectleider in?

Hoe reflecteer ik op mezelf als projectleider?

Hoe kan ik de kennis die ik heb over online educatie/exposeren inzetten als projectleider binnen het exposure project? 

Hoe zie ik projectmatig samenwerken voor me? 

Waarom vind ik projectmatig samenwerken zo belangrijk?

Wat is je doelgroep?

 

Hoe is dit?

 

Hoofdvraag:

Hoe kan ik de kennis die ik heb over online educatie/exposeren inzetten als projectleider binnen het exposure project? 

 

Deelvragen:

Wat is de kennis die ik heb over online educatie/exposeren? Literatuur/veldonderzoek

Hoe positioneer ik mezelf als projectleider binnen het exposure project? Zelf-Reflectie

Welke skills heeft een projectleider nodig? Literatuur/ Gesprekken

Aantekeningen gesprek Esther 

- Werkvormen uitproberen

- Welke rol in welke doelgroep?

- Het woord projectleider bevragen

- Stel 3 vragen centraal en begin vanuit daar 

Aantekeningen gesprek papa

Gesprekken voeren met projectleiders volgende week over hoe het gaat

- uitproberen verschillende werkvormen aan de boeken 

Boeken:

- Moetje!!! 7 eigenschappen van effectief leiderschap Kofi

- Bezieling en kwaliteit in organisatie Daniel Ofman

- Bezielend leidinggeven- Anselm. dienend leidinggeven. Mensen ondersteunen en niet leiden.

- Wauter hart verdraaide organisaties= wat was ook alweer de bedoeling? Waarom willen wij dit project op deze manier doen? 

- leidinggeven aan professionals? niet doen! Mathieu Weggeman 

- Artikel hagberg verschillende stadia van leiderschap 6 stadia. 

- De corporative tribe: leidinggeven doe je voor een deel zoals vroeger. Het vieren, activiteit, er moet gewerkt woerden. De activiteit moet zo ingericht zijn dat de activiteit wordt opgewekt. 

- Why should anyone be led by you Zie mail bijlage die papa heeft gestuurd. 

- Drive van Daniel h pink: 1. gevoel van autonomie 2. meesterschap 3 Is het zingevend? Is het iets waarvoor zij uit bed willen komen. 

- Dec en Rian Zelfsturing en bepaling Zelfdetiminatie theorie: Hoe raken mensen gemotiveerd? 

Veiligheid invloed samenwerking= VIS-MODEL  Als er geen spraken is van veiligheid kun je de invloed in aansterken en geen samenwerking. Mensen moeten voelen dat ze invloed hebben. 

- Einstein en de kunst van het zeilen: Cirkel van invloed en cirkel van betrokkenheid. Bij de cirkel van invloed heeft mijn zijn het meeste effect. Circel van betrokkenheid heb je minder invloed op. 

1 machteloosheid 

2 macht via ruil 

3 macht door persoonlijke overreding en charisma 

4 integriteit voorleven, vertrouwen opwekken en reflecteren 

5 Macht door andere krachtig te maken 

6 Macht door weidsheid 

T-profielen

Dit is het doel wat we moeten bereiken: Golden cirkel boek

Je hebt Rijnlands leidinggeven: gericht op samen en gemeenschap en daartegenover staat anolsacties: je hebt een baas en iedereen luistert naar de baas leidinggeven.  

Boek van els over democratie-samenwerking

Wat is transactionele leiderschap en wat transformationeel leiderschap??? Opzoeken op internet! 

johari venster- model vier vakken

Verhaal van de kathedraalhouders. 

Als leidinggevende heb je invloed op gezelligheid, warmte en effectief hard werken. 

Drama-driehoek: Aanklager, redder en slachtoffer Geen onderdeel woorden van het conflict maar het conflict begrijpen geen partij kiezen. 

Tribune gedrag : Willen jullie bijdrage aan het probleem of aan de oplossing. Ik wil graag weten hoe jij in de wedstrijd zit. 

Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Voorspelbaarheid en betrouwbaarheid. 

Binding en discipline van de trainer van Nederland. 

Support en controle daar gaat leiderschap over. 

Volgorde:

Begin met Why should anyone be led by you aantekening van papa. Reflecteren over eigen. Impact van je eigen biografie op je leiderschap. Echt zichzelf zijn en vaardigheden die je kunnen versterken. 

Dan transformationeel leiderschap - koppelen 7 eigenschappen van effectief leiderschap Kofi en koppelen aan Daniel ofman van kernkwaliteiten. 

Zoek een samenvatting van reinlands leidinggeven op. 

Waar scoor je jezelf als leiderschap. 

Mindmap van maken en dat word een volgorde. 

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap die jou helpen je doel te bereiken!

01

Eigenschap 1: Wees proactief
Buitengewone resultaten behalen door consequent je reactie te kiezen en vanuit je cirkel van invloed energie te richten op wat voor jou belangrijk is.

02

Eigenschap 2: Begin met het eind in gedachten
De ontwikkeling van een resultaatgerichte mindset. Het bepalen van het kompas voor jouw leven in de verschillende rollen die je hebt.

03

Eigenschap 3: Belangrijke zaken eerst
Je focus en energie richten op doelen die in lijn zijn met je kompas, in plaats van te reageren op urgente zaken van anderen. Je krijgt praktische handvaten hoe dit te doen in een wekelijkse cadans van plannen.

04

Eigenschap 4: Denk win-win

Effectiever samenwerken door relaties met hoog vertrouwen te bouwen.

05

Eigenschap 5: Eerst begrijpen, dan begrepen worden
Anderen beïnvloeden door het ontwikkelen van een duidelijk inzicht in hun behoeften en opvattingen en wederzijds begrip.

06

Eigenschap 6: Creëer synergie

Samen innovatieve oplossingen ontwikkelen die de diversiteit maximaal benutten. Het geheel is meer dan de som der delen.

07

Eigenschap 7: Houd de zaag scherp

De motivatie, energie en werk-leven balans verbeteren door tijd te maken voor jezelf en jouw duurzame inzetbaarheid.

https://www.youtube.com/watch?v=x4gPOJxSrq4 link naar de eigenschappen

Wat zijn de eerste inzichten die ik heb opgedaan aan de hand van Pieters informatie?

Dat stap 1 altijd is wat is ons doel? Wat willen we bereiken? Waarom doen we wat we doen? En dat die vragen de leidraad vormen in een groepsproces. 

Ik vond het opvallend dat ik dit onderbewust al heel erg doe. Ik zorg ervoor dat binnen onze groep de doelen helder zijn en koppel dit regelmatig terug. Die doelen zorgen ervoor dat we op de juiste koers blijven varen. Binnen verschillende modellen zoals de golden cirkel en in het boek de 7 eigenschappen van effectief leiderschap kwam dit naar voren. 

 

Ook viel het me op dat bijvoorbeeld in het model van Daniel Ofman je leert over hoe bijvoorbeeld jou kernkwaliteiten ook valkuilen kunnen hebben. Het is dus belangrijk dat ik mijn kwaliteiten ga analyseren, op deze manier zal ik meer overzicht krijgen in waar ik goed in ben maar ook wat daar tegenover staat. Ook in het boek Bezielend leidinggeven staat dat je eerst jezelf moet leren kennen, je behoeftes, verlangens en verslavingen en dat je dan pas toe bent aan het leidinggeven aan andere. “Leidinggeven gaat om mensen zo ondersteunen dat ze tot topprestaties kunnen komen.” Ik vind het woord ondersteunen heel mooi. Mooier dan sturen. Want natuurlijk stuur je als leider mensen, maar het is aan hen om te presteren. Het woord ondersteunen klinkt alsof je mensen een duwtje in de rug geeft en ze vervolgens laat vliegen. Dit vind ik daarom beter passen bij mijn manier van leidinggeven. 

 

Ook heb ik ontdekt dat leidinggeven gaat over warmte-dopamine en hard werken-adrenaline en dat het belangrijk is om hier de balans in te vinden. Als leidinggever heb je dit echt in handen. Zoals dit ook te zien is in de cirkel van invloed en betrokkenheid. Mijn werkvormen hebben invloed op andere. Ik vind het dus belangrijk om hier binnen de sessies goed overna te denken. Gaan we hard aan de slag? Zorg dan voor een activerende werkvorm, maar plan ook genoeg momenten in om koffie en thee te drinken bijvoorbeeld. 

 

Ook heb ik ontdekt dat ik het vertrouwen van de klas heb doordat ik altijd iedereen in zijn of haar waarde laat en buiten de drama driehoek blijf. Dit wil ik verder onderzoeken

 

Dit zijn belangrijke inzichten maar wat zijn nu de volgende stappen?

 

  • Eerst wil ik het Ui model door gaan nemen om op mezelf te kunnen reflecteren en mijn kernkwaliteiten als projectleider duidelijk te krijgen en dus ook meteen mijn valkuilen. 

  • Vervolgens wil ik op deze kwaliteiten blijven reflecteren tijdens sessies. 

  • Tegelijkertijd wil ik tijdens de sessies nieuwe werkvormen proberen die ik uit boeken/literatuur heb gehaald of waar ik door geïnspireerd ben en hier vervolgens op reflecteren.

Wat ik zo lastig vind aan dit onderzoek is dat ik het helemaal anders aanpak dan mijn andere onderzoeken, waarin ik juist mooie hoge cijfers heb gehaald. Ik ga nu per maand in op de ontwikkeling behoeftes die ik heb. Hierdoor gaat mijn onderzoek alle kanten op en zal ik dan ook geen hoofdvraag kunnen formuleren waarschijnlijk. Ik wil nu 4 vragen pakken waar ik over kan gaan schrijven en mijn reis/ reflectie/proces wil ik gaan vastleggen in een autobiografische film waarschijnlijk. 

Vragen:

1. Hoe reflecteer ik op mezelf als projectleider? (eventuele hoofdvraag) modellen 

2. Wat zijn mijn kernkwaliteiten als projectleider en hoe kan ik deze kwaliteiten het beste inzetten? Modellen over reflectie zie ui model

3. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen mezelf als kunsteducator en als projectleider (dit gaat heel erg over de doelgroep)? 

4. Wat houdt projectmatig samenwerken voor mij in en waarom vind ik projectmatig samenwerken zo belangrijk? Literatuur onderzoek Els! Deep democracy Zie video's 

5. Hoe kan ik de kennis die ik heb over online exposeren op een inspirerende manier inzetten als projectleider? Literatuuronderzoek boek van monnik 

6. Op welke manier maak ik mijn proces zichtbaar als projectleider? Ontwerponderzoek  

Verschillende werelden creëren waarin er steeds een nieuwe ontdekking is. Op wix maken. Zie wereld https://mont-saint-michel-3d.website

Gesprek Myrthe 

Welke rollen neem ik aan? Leeruitkomsten welke moet ik nog aantonen? Reis door de hku weergeven. Hoe heb ik dingen aangepakt? Hoe maak ik dit inzichtelijk voor anderen? 

 

 

Onderzoeksvraag: Welke rollen neem ik aan binnen de opleiding fine art & design in education en op welke manier komen deze rollen tot uiting in het online exposure traject?

Onderzoeksvraag: Welke verschillende rollen neem ik aan binnen het online exposure traject? 

 

Deze rollen kwamen allemaal naar voren in dit project en al deze rollen hadden een functie. 

Ik ben Megan en heb verschillende rollen 

Maker (maken van online exposure) Timmy 

Onderzoeker (literatuur over online exposities)

Ontwerper (inspelen op uitdagingen+ maken online exposure) x bot

Educator (educatorskills inzetten als projectleider)

Projectleider (literatuur over leidinggeven) je zet in deze rol al je skills in je gebruikt je gehele harnas zoals astra 

Ondernemer (inspelen op uitdagingen mensen durven te contacteren)

 

Vanuit deze rollen mijn proces formuleren en de resultaten hiervan. 

 

Wanneer zitten ze elkaar in de weg of waar heb ik last van. Per rol wat de doelgroep is of waar je staat. Te verbinden welke risico’s heeft dat dan? Wat zijn de karakteristieken van deze rollen? Per rol een profiel maken wat is belangrijk binnen deze rol? Is die projectleider rol uniek? Is het belangrijk om ook een maker te zijn als kunst docent? 

 

Stem van andere in mee nemen? Is dit voor andere ook? Trix vragen kun je benoemen wat ik goed kan binnen deze rollen? Medestudenten vragen wat is belangrijk binnen deze rol en dan vragen wat ik goed kan binnen die rol.

Gesprek Esther:

Hoe schakel je tussen rollen? Waar komen ze elkaar tegen? Wat is een startende kunsteducator? Mensen die het schakelen onder de knie hebben. Hoe maak je het betekenisvol voor anderen?

Els ook vragen om mijn kwaliteiten te benoemen. 

Kijk eens rond op de website. 

Osmosium 

Vraag 1: Wat valt je meteen op?

  • Mare Mulder Ff proberen

  • Jan timmers mooie website!

  • Maartje Smits Ik vind het heel interessant dat de beelden bewegen waar je op kan klikken. Dat maakt me meteen nieuwsgieriger. 

  • Mare Mulder De website zit goed in elkaar en nodigt uit om door heen te scrollen. Er is veel te zien. Bij mij is het filmpje wat ingevoegd is bij de rollen zonder geluid. Klopt dat? 

  • Esther Bos De vormgeving ziet er aantrekkelijk uit. Ik ben gefascineerd door de bewegende 'personages'

  • Tessa Het valt me direct op dat er veel aandacht is besteed aan de website, waardoor er een hele heldere opbouw is die ook steeds weer opnieuw wordt toegepast. Dit is voor mij als lezer heel erg prettig en maakt de stof begrijpelijk. Ook het persoonlijke valt heel erg op en is prettig om te lezen. Het gaat echt over hoe jíj́ het hebt ervaren.

 

 

Vraag 2: Herken je deze rollen binnen de opleiding? Zo ja, op welke manier komen die voor jou tot uiting binnen je studietraject?

  • Maartje Smits Ja maar ik moet wel zeggen dat er veel overlap is (voor mij) met deze rollen, bijv. ontwerper en onderzoeker valt voor mij nogal samen

  • jan timmers Ja die rollen herken ik wel, het zijn rollen die ik vooral zie als opgelegd vanuit de opleiding waarin je, je vooral in de laatste 2 jaar positioneert op een of enkele rollen. Voor mij persoonlijk komt de rol maker het meeste tot uiting, ik focus mij vrijwel volledig op mijn kunst en met daarnaast de nodige aspecten van een onderzoeker. Wel moet ik zeggen dat ik als educator ook mijn draai heb gevonden in het lesgeven van filosofie op HBO niveau

  • Mare Mulder Ja ik herken alle 5 de rollen. Projectleider minder vaak dan de rest. Ik ben wel benieuwd naar de ontwerper rol voor mij zit hem dat heel erg in het ontwikkelen van educatief materiaal. En misschien is het ook leuk om een rol te maken die Nina heet waar alles in samen smelt. Veel dingen zijn lastig los van elkaar te zien

  • Maartje Smits Ik vind het lastig om ze echt als apart te beschouwen 

  • Esther Bos Ik vind de meeste rollen herkenbaar, maar ik vind het interessant dat projectleider hier als aparte rol genoemd wordt. Ik vraag me af hoe jullie (de studenten) deze rol zien! Ik denk zelf dat deze rol het minst expliciet wordt benoemd in de opleiding (=mijn aanname)

  • Maker ja gewoon beeldend werk maken en een netwerk opbouwen. 

Projectleider niet echt. Maar wellicht de projectleider van mijn eigen projecten 

Ontwerper zeker, soms is mijn kunst mijn meer een ontwerp. Maar helemaal in endactie en mijn honneurs traject 

Educator ik herken me zelf hier in. 

  • Op dit moment herken ik mijzelf heel erg in de rollen Onderzoeker en Maker. Ik merk dat ik aan ga op de momenten dat er grondig onderzoek moet worden gedaan, ook als ik kijk naar mijn beeldend proces. Ik zou mijzelf een onderzoekende maker noemen. Ik neem veel zijwegen die weer tot nieuwe inzichten leiden en soms kan mijn proces totaal de andere richting op gaan als ik tegen nieuwe dingen aan loop.

 

 

Vraag 3: Tussen welke rollen is er voor jou een verbinding binnen de opleiding?

  • Mare Mulder Allemaal. Maken, beschouwen en overdragen komt er natuurlijk in terug

  • Maartje Smits Ik sluit me aan bij Mare

  • jan timmers Ik denk dat er uiteindelijk tussen alle rollen een verbinding is, maar voor mij vooral tussen maker, educator en onderzoeker. Ik onderzoek dingen waarna ik deze vondsten vervolgens verwerk in mijn kunst evengoed als in mijn lessen 

  • Maartje Smits Ik sluit me aan bij Mare

  • Esther Bos Als docent zie ik veel overlap, bv tussen onderzoeken en maken en tussen ontwerpen en onderzoeken. Het is denk ik fijn als rollen een wisselwerking met elkaar aan kunnen gaan, maar ik kan me ook goed voorstellen dat er momenten zijn tijdens een proces of tijdens je opleiding dat wil focussen op 1 rol en niet teveel tegelijkertijd wil doen.

  • Alle behalve de projectleider. Bij mij staat alles wel in verbinding met elkaar. 

  • Voor mij is er zeker een verbinding tussen de rollen Onderzoeker en Maker, omdat ik dit zelf zo ervaar (zie antwoord vraag 2), maar ik zie ook een verbinding tussen de rollen Ontwerper en Educator; omdat je gedurende de opleiding veel bezig bent met het ontwerpen van les ideeën, lesplannen en opdracht en je dit weer middels educatie kunt overbrengen.

 

 

 

Vraag 4: Hoe wissel jij tussen rollen? Soms ben je docent, maker en ontwerper allemaal op 1 dag. Hoe zorg jij ervoor dat je je energie verdeeld?

  • Mare Mulder Ik probeer de rollen te verbinden. Anders is het fijn om genoeg pauzes te nemen en dan er tussen te switchen. Eerst bepaal ik wat ik sowieso wil bereiken. En als ik meer energie krijg die dag van mijn docentenrol stop ik daar ook meer tijd in. 

  • jan timmers De beste manier om deze rollen te verdelen voor mij is om er niet over na te denken, hetzelfde als dat je soms fietst, loopt of met de bus gaat, die rollen worden je opgelegd en die volg je dan. Soms sta je voor de klas en dan verhoud je, je tot de rol van docent, en een ander moment duik je het atelier in waar je kunst aan het maken bent, die verdeling gaat eigenlijk vanzelf.

  • Maartje Smits Persoonlijk deel ik mijn tijd in via dagdelen. Dan werk ik een dagdeel aan een bepaald project waardoor ik het overzichtelijk maak voor mezelf.

  • Esther Bos Als ik deze vraag beantwoord vanuit mijn docentschap en ook mijn ervaring als onderzoeker en projectleider dan zou ik zeggen dat sommige onderdelen van een rol echt vragen om een specifieke focus en soms zelf tijd en plaats. Bijvoorbeeld tijdens het doen van onderzoek heb ik momenten van rust en afzondering nodig en dan kan ik niet tegelijkertijd of op dezelfde dag ook andere dingen doen. Tijdens andere fasen van het proces lukt dat wel, bv op het moment dat delen van een onderzoek uitgetest worden, dat kan goed samenvallen met ontwerpen en bv met het geven van lessen.

  • Ik ga vooral mijn eigen gevoel achter na en probeer altijd te kijken naar de rol die ik het leukst vind. Zou behoud ik mijn energie en heb ik daardoor ook energie over voor rollen die mij minder liggen; zoals bijvoorbeeld docent. Ik probeer alle rollen op mij te nemen, maar ik bekijk wel kritisch welke rollen voor mij het meest passend en waardevol zijn.

 

Vraag 5: Als je naar de omschrijving kijkt die ik per rol heb opgeschreven is dit dan helder? Wat kan anders/beter?

  • jan timmers (De video die je per rol bovenaan hebt staan kan ik niet op klikken en heeft geen geluid) 

  • Mare Mulder Ik zou kijken of je de vlakken die je hebt gemaakt met tekst nog iets van een titel kan geven. Of bijvoorbeeld woorden highlighten. Of meer animaties zoals ook boven aan op het platform staan. Dan is er ook nog iets meer actie te vinden mogelijk

  • jan timmers Ontwerper: Even kleine opmerking, een paspop is een zelfstandig naamwoord dus niet mannelijk of vrouwelijk, je kunt deze wel vrouwelijk maken, misschien is dat logischer aangezien je over jezelf praat als paspop. Verder een leuke metafoor! 

  • Maartje Smits Ik vraag me af wat het maakt dat je een filmpje en veel tekst wil. Kan het gecombineerd worden met elkaar? Wat is de toevoeging van het ene op het ander?

  • jan timmers Projectleider: heeft bij mij geen tekst op de site jan timmers onderzoeker: Fijne heldere tekst, slaat de spijker op de kop!

             'vandaar dit personage' ik snap alsnog niet waarom dit personage bij deze    beschrijving staat haha. Verder helder!

 

 

Vraag 6: Herken je deze rollen bij mij (Nina) Zo ja, wat is per rol de belangrijkste kwaliteit die je bij mij zou opschrijven?

Mare Mulder Onderzoeker - zelfreflectie

Mare Mulder Educator - nog leeg

Mare Mulder ontwerper- samenbindend

Mare Mulder projectleider - leeg

Mare Mulder maker- experimenteel

Maartje Smits Ontwerper - uittester

Maartje Smits projectleider - regelaar

Vraag 1: Wat valt je meteen op?

Ziet er interessant uit. 

 

teamteaching

    • Mijn vragen:

    • - Ik wil deze website tonen op het examen. Met deze website toon ik alles in 1 keer aan en het lijkt me daarom erg relevant. Ik zit wel nog na te denken over of ik bijvoorbeeld de films naast elkaar in een ruimte zet etc. Dus daar kunnen jullie misschien nog over mee denken!

    •  

    • Voor groenlicht intern website tonen

    • Extern keuzes maken 

    •  

    • Hoe wil je gezien worden? Wat wil ik uitdragen? 

    • - Als kunstenaar?

    • - Als ontwerper?

    • Wat wil ik dat mensen onthouden?

    •  

    • Route volgen door de website?

    • Dat ik vertel bijvoorbeeld en door de website klik. 

    •  

    • Probeer echt te showen wat je hebt gedaan in vorm van Beeld in plaats van vertellen over wat je hebt gedaan. 

Leeruitkomsten:

    • Leeruitkomsten 

    • In het gesprek voor het examen vooral over leeropbrengsten van dit traject. (Intern) Niet alles perse hoeven te bewijzen. 

    • Examen keuze maken in de dingen waar je trots op bent. Aantonen wat je kwaliteiten zijn. (Extern)

    • Onderzoek: 

    • Verschillende manieren van onderzoek?

    • Gesprekken en literatuur, vader etc. Medestudenten. Toetsen bij de ander op osmosium. Opleidingsprofiel, document, leeruitkomsten. Kan je ook meenemen.

    • Hoe zit mijn onderzoek in elkaar welke onderzoeksmethoden gebruik ik?

    • - identificeren van praktijkvraagstuk veldonderzoek

    • - vertalen naar onderzoeksvraag

    • - analyseren en reflectereon aan de hand van reflectief onderzoek, literatuuronderzoek, observatie onderzoek bij mezelf 

    • - Bevindingen toetsen dus toetsend onderzoek

    • - Resultaat ontwerpend onderzoek 

Schermafbeelding 2021-04-14 om 09.51.56.
Verwerking gesprek Pieter over leiderschap en bronnen
bottom of page