Heb ik de antwoorden gekregen die ik zocht op de hoofdvraag? Tegen welke uitdagingen loopt men aan bij het ontwerpen van een online expositie? Graag neem ik eerst de conclusies van de deelvragen met u door en formuleer ik dan mijn eindconclusie.
Laten we beginnen bij het begin. Ik wilde het doel van exposeren uitpluizen om te kijken of dit doel ook online te behalen is en wat daar de uitdagingen in zijn. Uit dit onderzoek blijkt dat het doel van exposeren is dat kunstenaars over hun werk in gesprek willen gaan met het publiek. Dit is een uitdaging wanneer je werk online exposeert, omdat mensen dan niet fysiek aanwezig zijn en in gesprek kunnen gaan. Wel denk ik dat dit zeker een element is dat je in een online expositie toe kan voegen. Bijvoorbeeld doormiddel van online chats, zoomsessies, lezingen en workshops.
In de tweede deelvraag kwam ik tot de conclusie dat het nadeel was dat de beleving van het werk en de ruimte verloren gaat in een online expositie. Een online expositie zal dus iets anders moeten toevoegen waardoor het aantrekkelijker wordt voor het publiek. Er zal echt gekeken moeten worden naar de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Dit is dan ook meteen de tweede uitdaging waar we tegenaanlopen.
De derde deelvraag vertelde ons dat in de online exposities die al zijn ontworpen nog veel vastgehouden wordt aan dat de online expositie de fysieke expositie zo nauwkeurig mogelijk nabootst. Hierdoor kwamen de werken niet tot hun recht. De uitdaging is dan ook om echt iets compleet anders te ontwerpen wat beter bij het digitale medium past.
Als we kijken naar wat educatie kan toevoegen aan een online expositie is dat ik denk dat je met een educatie opdracht mensen beter naar werk laat kijken. Je zet mensen actief aan om mee te doen. Ik denk dat dit zeker werkt in een online expositie. Bijvoorbeeld door zoom workshops, een online leeromgeving etc. Het medium leent zich daar echt voor en ik zou hier dan ook graag iets voor willen ontwikkelen in de toekomst.
Tot slot heb ik ook ontzettend veel geleerd van de professionals die bezig zijn met dit onderwerp. Ze lieten me vooral zien dat er zo veel mogelijkheden zijn in de online wereld.
Dan kom ik ook meteen tot mijn eindconclusie. We moeten met zijn allen een online expositie echt gaan zien als een uitdaging zoals ik dit ook in mijn hoofdvraag heb gezet. Tijdens de interviews merkte ik dat kunstenaars een online expositie echt niet zagen zitten, omdat ze bang zijn dat het werk dan niet goed tot zijn recht komt. Toch denk ik dat ook voor deze werken een plek is online en dat we moeten gaan kijken naar de mogelijkheden die er wel zijn.
​
Ik denk dat de grootste uitdaging dan ook niet zit in het ontwerpen van online exposities, maar kunstenaars te laten inzien wat de mogelijkheden zijn van online exposeren en dit als een kans te zien.
Dit verkennend onderzoek heeft me veel inzichten gegeven waar ik op voort kan borduren. Volgend jaar wil ik dan ook meewerken aan de online expositie/festival van exposure 2021. Ik kan niet wachten om in contact te komen met mensen die hier ook mee bezig zijn zoals Job van Nuenen en Martijn van Gessel en een samenwerking aan te gaan.