Wat we veel om ons heen zien gebeuren is dat musea en expositieruimtes moeten sluiten vanwege Corona. Dit is nu al een paar keer gebeurt en het is belangrijk dat er een oplossing wordt gezocht om kunst te kunnen blijven tonen. Toen ik begon met dit onderzoek las ik het artikel: Art in the Digital during and after Covid (Pedro Amorim en Teixeira, 2020) over hoe musea en expositieruimtes dit aanpakken. Dit zette me aan het denken. Ook leek me dit onderzoek relevant, omdat alles steeds meer online is en ik benieuwd was of een online expositie ook na Corona nog ingezet kan worden en wat daar de voor-en nadelen van zijn.
​
Mijn kennis over dit onderwerp was nihil, maar dat maakte het spannend. Er was nog zo veel te ontdekken en te onderzoeken. Op deze manier kon ik het onderwerp helemaal naar mezelf toe trekken.
Mijn hoofdvraag voor dit onderzoek is: Tegen welke uitdagingen loopt men aan bij het ontwerpen van een online expositie? ('Men' bedoel ik mee de kunstenaar/ontwerper van de expositie)
Mijn deelvragen zijn:
-
Waarom exposeren kunstenaars en waarom exposeer ik?
-
Zijn er al vormen van online exposities? Zo ja? Hoe zien die eruit en wat kan ik daarvan leren?
-
Hoe kan je een online expositie een educatieve functie geven?
-
Wat zeggen professionals over online exposeren?
​
Om deze vragen te kunnen beantwoorden heb ik op verschillende manieren onderzoek gedaan. Exploratief onderzoek, Literatuuronderzoek, ontwerpend onderzoek en veldonderzoek. Hier lees je meer over in mijn proces.
​
​
​
Het doel van dit onderzoek is dat ik verkennend onderzoek doe naar de uitdagingen waar men tegen aanloopt bij het ontwerpen van een online expositie. In het eindonderzoek zal ik dan deze voorkennis meenemen en dit zal meer een ontwerpend onderzoek worden waarin ik ook daadwerkelijk een online expositie/festival voor exposure ontwerp.
​
Op de website staan de deelvragen en mijn bevindingen uitgewerkt, tot slot staan de belangrijkste resultaten daarvan in de conclusie.