top of page
Schermafbeelding 2021-01-10 om 15.38.15.

"Dit werkte heel tof. Het zet ons aan om op een andere manier te denken over hoe je werk online kan presenteren." 

 

—  

Deze deelvraag is aan het eind van mijn onderzoek ontstaan. Ik was al bezig met het verwerken van de inzichten die ik had gedaan binnen mijn verschillende deelvragen. Het onderzoek had ik al zo goed als afgerond, maar toen kwamen er opeens professionals voorbij in workshops/lezingen die precies aansloten bij dit onderwerp. Met professionals bedoel ik dat het mensen zijn die zich hebben verdiept in het onderwerp online exposities. Ik vond het belangrijk om de informatie die zij deelde mee te nemen in mijn onderzoek. Deze deelvraag is dan ook pas later ontstaan. 

​

Als eerste kregen we een workshop van Bart van Rosmalen. Hij werkt als lector van Kunst en Professionalisering voor de HKU. Hij vertelde ons dat hij bezig was met het maken van een online festival en hij had goede tips om zoom in te zetten binnen een online festival. Dit vond ik erg interessant om mee te nemen. Ik zal de tips die hij gaf hieronder opsommen:

​

- "Maak gebruik van het medium en zie het als een kans om iets nieuws te maken. 

- Zorg ervoor dat je publiek binnenkomt met een fascinatie-vraag en laat ze die in de chat opschrijven. Zo ontstaat er een gesprek en heb je een soort actieve opening. 

- Gebruik de Chat dan ook als middel om met elkaar in gesprek te gaan. 

- Mensen zijn afstandelijker wanneer iedereen bij elkaar in een zoom zit. Zorg er dus voor dat je ze snel in kleinere groepjes in break-out rooms zet, zodat ze actief met elkaar in gesprek kunnen gaan over een onderwerp/opdracht. 

- Gebruik zoom als theater, toon jezelf als personage. 

- Blijf vragen stellen aan het publiek. 

- Denk goed na hoe je de zoom sessie wilt doen van te voren en zorg dat het publiek continu geprikkeld wordt door ze een nieuwe opdracht te geven bijvoorbeeld." (Rosmalen, 2021)

​

Vervolgens kwam er een workshop voorbij over online exposeren op de HKU-dag. Hier heb ik me natuurlijk meteen voor ingeschreven. Job van Nuenen en Martijn van Gessel spraken hier. Zij werken vanuit het Expertisecentrum Creatieve Technologie op de HKU. Ze zijn nu bezig met een onderzoek naar online exposeren en hebben vorig jaar in een hele korte tijd een online festival gebouwd voor de exposure 2020. Ook van deze workhop heb ik hieronder kort samengevat wat ze vertelde en wat ik mee wil nemen in mijn eventuele eigen ontwerp voor de exposure. 

​

Wat doen wij zelf?

Wij denken vanuit virtueel en hybride. Door werk online te presenteren zorg je dat je meer mensen kan bereiken en wij vinden dat studenten dit door moeten krijgen. Wanneer je effectief online presenteert zul je als student namelijk veel meer mensen bereiken. 

​

We hebben exposure 2020 ontworpen. Er was een fysieke expo en wij hebben een online festival daarnaast ontworpen. Volgend jaar willen we meer recht doen aan de mogelijkheden die er online zijn. We willen dit verder gaan onderzoeken in het volgend semester.

​

Verder hebben we de 3d rooms voor de Dutch design week ontworpen. Wat we hierin vooral merkte was dat de interactie met het publiek ontbrak. Het was niet te vergelijken met de fysieke expositie die er normaal gesproken is. Kunstenaars en designers kwamen dan ook veel minder in contact met andere. 

​

Wat hebben we gezien in het werkveld?

We zien dat veel musea, exposities en organisaties te veel willen. Het platform wordt dan zo groot dat mensen verdwalen. Dit was ook te zien bij de Dutch design week. Het moet wat eenvoudiger en de essentie moet gepakt worden. 

​

Voorbeelden uit het werkveld:

Impossible bodies: Het was duidelijk gericht top een duidelijke thematiek. Je werd mee genomen in de site. Er was een duidelijke uitleg. Zo verdwaal je niet. Dit werkte goed. Het was een 3d kamer met veel meer focus. Een paar kunstenaars hadden een qr code gebruikt waarmee je het werk in je eigen ruimte kon zetten. Dit werkte heel tof. Het zet ons aan om op een andere manier te denken over hoe je werk online kan presenteren. 

 

Tetem Enschede: Dit is een organisatie die van alles doen met technologie. Playbour cities is een project van hun. Het is een vierluik met een workshopruimte. Er zit een chat in. Ze konden bezoekers actief meedoen met cursussen. Dit is een laagdrempelige oplossing om in een vr ruimte te werken. De presentatrice is live aanwezig. Ze bouwen een compleet eigen wereld. Wat dit zo interessant maakt is dat ze geen vertaling maken van het fysieke, maar ze gaan from scratch iets maken. Echt iets nieuws. 

 

De fotoacademie: Ze hebben een fysieke expo gebouwd. Die hebben ze met een 3d camera gefilmd en hierin loop je er dan doorheen. Met filmpjes en extra info. Dit soort technologieën werken goed om toch een beeld te krijgen van het werk. 

​

Wat Job en Martijn als conclusie gaven was dat we moeten denken vanuit virtuele en hybride. We moeten voor exposure eerst digitaal gaan denken. Dit kost veel tijd om te bedenken maken dus we moeten er nu al mee aan de slag gaan. Vragen die je jezelf kan stellen wanneer je een online expositie maakt zijn:

  • Wat wil je zelf uit de expositie halen? Wil ik contact tussen maker en publiek bewerkstelligen? Waarom heeft de hku een expo? Maak die focus nauwer. 

  • Wie is je doelgroep? Je wil je publiek bereiken. Dus daar gaat het om. Die dag uit en de gezelligheid wil je ook online bereiken. 

  • Hoe bereik je deze groep het beste?

  • Hoe komt het werk goed over?

​

Wat ze verder belangrijk vonden was om het 'festival gevoel' te waarborgen online. Dit kan door een overzichtelijke en actuele programmering te maken, een duidelijke navitaige in het platform te hebben en het contact tussen bezoeker-maker en bezoekers onderling te waarborgen door bijvoorbeeld chats. 

Tot slot is het belangrijk voor een festival dat er vaste openingstijden zijn zodat mensen weten waar ze aan toe zijn. 

​

​

​

​

​

​

Al met al heb ik ontzettend veel geleerd van deze professionals. Ze hadden al veel geprobeerd en konden me goed vertellen wat wel en niet werkt. Van Bart van Rosmalen heb ik geleerd hoe je Zoom op een effectieve manier kan gebruiken en hoe je het publiek er actief bij houdt. Wat hierin het best werkt is dus dat je het publiek continu blijft actieveren door verschillende werkvormen. Door Job van Nuenen en Martijn van Gessel heb ik veel nieuwe online exposities ontdekt die ik nog niet kende. Verder vertelde ze dat we echt moeten gaan kijken wat de mogelijkheden zijn die de online wereld biedt en we ons niet vast moeten houden aan de fysieke vorm van exposeren en dat omzetten naar online, maar er vernieuwend concept moeten gaan ontwikkelen. Ik ben hier erg enthousiast over en hoop dan ook volgend semester met hen een samenwerking aan te kunnen gaan. 

​

​

Deelvraag 5

​

Wat zeggen professionals over online exposities?

bottom of page