Ik heb deze deelvraag beantwoord doormiddel van een ontwerp onderzoek. Ik liep stage bij De Vrijstaat (De Vrijstaat is een culturele organisatie die veel doen op het gebied van kunsteducatie) en zij hadden een fysieke expositie gebouwd waar scholen op bezoek konden komen en opdrachten konden doen. Toen dit vanwege de lockdown niet door kon gaan vroegen ze mij of ik een oplossing kon bedenken. Ik heb toen een online expositie ontworpen waar de kinderen samen met de docent toegang tot hebben. De online expositie is hier te vinden:
Het was de bedoeling dat ik een met de Online Pet's Shop een inkijkje zou geven in de fysieke expositie en opdrachten zou geven die daarbij paste. De meeste opdrachten hebben we uit de fysieke expositie overgenomen en sommige hebben we aangepast.
​
De online expositie is nu op twee scholen getest. School 1 was een school voor kinderen met een verstandelijke beperking en wat zij als feedback gaven was dat de meeste opdrachten echt te moeilijk waren en ze daar veel begeleiding bij nodig hadden. Verder gaven ze aan dat de kinderen de kleurrijke vormgeving en de filmpjes wel heel leuk vonden. Nu is deze expositie ook niet ontwikkeld voor kinderen met een beperking en hebben we daar geen rekening mee gehouden. Wel is het goed om te weten dat een online expositie wat laagdrempeliger moet zijn voor deze groep kinderen en dat er makkelijkere opdrachten in moeten zitten.
​
School 2 was een openbare basisschool. Groep 6,7,8 hebben de Pet's Shop getest. Wat ik van hen als feedback kreeg was dat de kinderen de opdrachten en filmpjes heel leuk vonden en echt op hun niveau waren. Ze vonden het leuk om aan de hand van een website te werken en ze kregen een goed kijkje in de expositie. Ook vonden ze het goed werken dat ze zelf konden kiezen wanneer ze een opdracht uitvoerde en dat het leuk was dat elke verzameling gekoppeld was aan een filmpje, vraag en opdracht. Verder vonden ze het alleen jammer dat het niet goed op de iPads werkte van de kinderen. Dit zal iets zijn wat ik zeker meeneem, omdat ik denk dat ze er zeker zelfstandig mee aan de slag kunnen.
​
Voordat dit platform aan de scholen toonde heb ik veel feedback gehad van Charlotte (docent/educatie medewerker), Ynama (vormgever) en Julia (vormgever en educatie medewerker) Zij hebben de website veelvoudig uitgetest en gekeken naar wat er beter kon en welke opdrachten wel of niet werkten. Dit was erg fijn. Ik heb vaker educatiemateriaal ontworpen, maar dat kon ik nooit zo veel testen. Nu heb ik beter een beeld van wat ik aan kan passen etc.
​
​
​
​
​
Ik denk dat er niet echt 1 antwoord is op de vraag: 'Hoe kan je een online expositie een educatieve functie geven?' Deze online expositie was voornamelijk gericht op het educatieve stuk. Dus het idee van een expositie was hierin minder. Wat ik denk dat goed werkt wanneer je er een educatieve functie aan geeft is dat je mensen zelfstandig kunt laten werken. Zorg er dus voor dat er goede uitleg is over de educatieve opdrachten die ze uit kunnen voeren. Verder is het belangrijk dat de opdrachten goed aansluiten op de doelgroep. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het werk waar naar wordt gekeken beter wordt begrepen doormiddel van een opdracht.
​
Al met al moet het dus iets toevoegen aan de online expositie en ervoor zorgen dat de mensen beter naar het werk gaan kijken doormiddel van een opdracht. Verder denk ik dat het werkt om mensen 'aan' te zetten doormiddel van een educatieve opdracht en dat ze actiever gaan kijken.
​
​