top of page

Proces

Ik wil in mijn procesverslag de belangrijkste stappen van mijn onderzoeksproces inzichtelijk maken. Ik heb het verslag in 5 onderdelen ingedeeld 1. Onderzoeksproces en belangrijkste inzichten 2. Vorm 3. Manieren van onderzoek 4. Praktijkonderzoek bevragen 5. Voornemens Eindonderzoek. In mijn praktijkonderzoek staat al vaak waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt, maar ik wil het voor mezelf en voor u toch in een procesverslag gieten. 

 

 

Onderzoeksproces

Laten we beginnen bij het begin. Het doen van onderzoek vind ik erg leuk om te doen, ik haal er energie uit. Toen we begonnen met het praktijkonderzoek ging ik dan ook als een speer van start. In het begin wilde ik onderzoek doen naar mediawijsheid onder kinderen. Maar toen kwam ik erachter dat veel musea het moeilijk vonden om hun fysieke expositie om te zetten naar een online expositie en leek dit me een relevanter onderwerp om mee te starten. Ik wist nog niks over online exposities en dat maakte het spannend. Er was nog zo veel te ontdekken en te onderzoeken. Vooral omdat dit een praktijkonderzoek is en ik niet de boeken in wilde duiken sloot dit onderwerp goed aan. 

 

Ik heb mijn onderzoek dan ook echt in het werkveld uitgevoerd. Ik kwam er al vrij snel achter dat het maken van een online expositie veel tijd kost. Daarom wilde ik voor dit onderzoek een soort kader vormen, zodat ik wanneer ik daadwerkelijk een online expositie ga ontwerpen weet wat er werkt en wat niet werkt. 

 

Mijn onderzoeksvraag was in het begin erg breed. Wat is online exposeren? Door veel interviews af te nemen en te kijken waar de punten zitten die een uitdaging vormen in een online expositie kwam ik tot mijn huidige onderzoeksvraag. Ik vond dit fijn werken. Eerst groot houden, dan mijn fascinatie in dit onderwerp vinden en dan specifiek daarop door. 

 

Het artikel:  Art in the Digital during and after Covid (Pedro Amorim en Teixeira, 2020) zette me nog meer aan om door te gaan met het onderzoek. Hierin waren veel voorbeelden te vinden van online exposities en hierdoor kreeg ik veel inspiratie voor een eigen ontwerp. 

​

Toen De Vrijstaat een alternatief op de fysieke expositie wilde en ik de interviews al had afgenomen en literatuur had gelezen, leek dit voor mij de kans om een online expositie te ontwerpen. Ik vond dit echt super leerzaam om te doen. Ik kreeg veel begeleiding op De Vrijstaat en op deze manier hebben we samen in korte tijd een mooie online expositie neer kunnen zetten. Ik ben hierin dan ook uitdagingen tegengekomen, die ik de volgende keer anders zou doen of erin zou houden. Bijvoorbeeld dat het publiek zelf een route kan bepalen in de online expositie werkte goed, maar het algehele beeld van de expositie was minder zichtbaar. Dit zou ik de volgende keer anders doen. 

 

Tot slot was ik al bijna klaar met mijn onderzoek en toen kwamen verschillende workshops en lezingen op mijn pad. De workshop van Bart van Rosmalen was dan ook de BOUW-workshop die de meeste impact op mij had. Tot voorheen had ik het gevoel dat ik de enige was die hier onderzoek naar deed. Maar dat was zeker niet het geval. Bart kon goed uitleggen wat wel en niet werkt wanneer je een workshop geeft op zoom en hij vertelde over zijn online festival. Ook hier heb ik veel inspiratie uit gehaald. Op de HKU dag spraken Job van Nuenen en Martijn van Gessel. Wat was dit een inspirerende lezing. Ik heb veel nieuwe online exposities ontdekt en ik hoop met hen een samenwerking aan te gaan volgend semester. 

 

Zoals je misschien kan zien, heb ik erg veel plezier gehad in het doen van dit onderzoek. Ik heb eigenlijk nooit stil gestaan en elke week nieuwe stappen gezet. Deze hield ik vervolgens bij op mijn website en op deze manier hield ik overzicht. Dit is iets wat ik heb geleerd van het vorige onderzoek. Toen liep ik aan het eind in de knoop, omdat ik niks bij had gehouden. Nu deed ik dat dus anders. 

​

 

Vorm 

Ik heb gekozen voor deze website vorm, omdat een online expositie vaak ook via een website wordt gehouden. Dit vond ik daarom goed aansluiten en voor mij een goede oefening om dit medium te ontdekken. Verder biedt een website met verschillende kopjes en vormgeving mij overzicht. 

 

​

Manieren van onderzoek

Ten eerste wil ik vertellen hoe ik in het algemeen onderzoek doe. Ik heb hier een schema van gemaakt. Ik verzamel-verwerk-trek conclusies en dit continu door. Dit houdt ik allemaal bij op mijn website, zodat ik alles terug kan vinden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik ben nooit klaar, er valt altijd meer te onderzoeken. Het is dat er nu een deadline is waardoor ik het onderzoek voor nu heb afgerond, maar er is nog veel meer te ontdekken. 

 

Welke onderzoeksmethode heb ik gebruikt?

- Exploratief onderzoek: Exploratief onderzoek wordt ook wel verkennend onderzoek genoemd. In zijn algemeenheid is dit wat ik dit onderzoek heb gedaan. Ik wist nog niet welke resultaten ik ging vinden of welke kant ik op zou gaan. Ik wilde me vooral laten inspireren en het werkveld verkennen voor mijn afstudeeronderzoek.

 

- Literatuuronderzoek: Ik heb twee artikelen gelezen die echt aansloten bij het onderzoek dat ik deed. Hier heb ik veel informatie uitgehaald. Verder wilde ik niet te veel de literatuur induiken, omdat dat er niet is op het gebied van online exposities en omdat ik vooral het veld in wilde gaan. 

 

- Ontwerpend onderzoek: Voor De Vrijstaat heb ik een online expositie ontworpen en dit is dan ook mijn ontwerpend onderzoek geweest. 

 

- Veldonderzoek: Ik ben online het veld ingedoken door interviews af te nemen bij kunstenaars, musea, expositieruimtes en educatoren. Hierdoor kon ik een beeld schetsen van wat het veld nodig had in een online expositie. 

​

Praktijkonderzoek bevragen

Is dit onderzoek wel waardevol/relevant voor het werkveld? Zijn de resultaten van mijn onderzoek wel valide? Dit zijn vragen waar ik een discussie over wil voeren. Ik denk zeker dat dit onderzoek waardevol en relevant is voor het werkveld. Er valt nog zo veel te onderzoeken in dit onderwerp en er is hier veel behoefte naar. Ik heb met verschillende organisaties gesproken bij wie een de fysieke expositie niet door kon gaan en het online moest. Ze wisten niet hoe ze dit moesten aanpakken en ik denk dat dit vooronderzoek hen al inzichten kan bieden over uitdagingen waar je tegen aanloopt bij een online expositie. 

 

Zijn de resultaten valide? Ik denk dat ik meer interviews had moeten afnemen en meer mensen had moeten spreken om echt valide resultaten te behalen. De volgende keer zou ik misschien enquête bij vele mensen willen afnemen om echt conclusies te kunnen trekken. Daarentegen was het ook niet het doel van mijn onderzoek om perse valide resultaten te behalen. Ik wilde vooral inzichten krijgen van de uitdagingen die spelen binnen dit onderwerp. 

​

 

Voornemens eindonderzoek

Ik heb een goed beeld gekregen van de uitdagingen die liggen in het ontwerpen van een online expositie. Voor het eindonderzoek zou ik dan ook graag een online expositie/festival willen ontwerpen. Op dit moment ben ik bezig met het schrijven van een projectplan. Ik wil graag projectleider worden van exposure voor onze klas en kijken wat mogelijk is en hoe we het gaan aanpakken. Verder zou ik het super waardevol vinden om met mensen als Job van Nuenen en Martijn van Gessel in contact te komen. Zij ontwerpen exposure voor de hele hku en het lijkt me interessant als ik daar mijn deel aan kan bijdragen op het gebied van educatie. Wat precies mijn hoofdvraag wordt voor het eindonderzoek weet ik nog niet, maar het zal in de richting zitten van: Op welke manier kan educatie bijdragen aan een online expositie? Ik heb er in ieder geval super veel zin in om door te gaan met dit onderzoek! 

Verzamel
Verwerk
Concludeer
Verzamel
Verwerk
Concludeer
Verzamel
Verwerk
Concludeer
bottom of page